Abel Posse – Demonul

1Romanul Demonul este primul volum din trilogia cuceririi şi descoperirii Americii, din care mai fac parte „Câinii Paradisului” şi „El largo atardecer del caminante”. Publicat în 1978, romanul lui Abel Posse aduce o viziune halucinantă asupra vremurilor întâiului descălecat şi al prăpădului făcut de conchistadori. Scriitorul argentinian îmbină şi aici faptul istoric cu legenda şi elementul fantastic, făcand abuz de fantezie într-o proză la fel de luxurianta ca vegetatia din continentul pe care personajele sale îl străbat în cele patru secole de istorie comprimate.

După descoperirea Americii, descrisă de Columb ca paradis terestru, în Demonul, Lope de Aguirre, personaj istoric controversat, care a visat să clădească un nou imperiu, să cucerească o lume întreagă, după ce a refuzat să se mai supună Regelui Spaniei şi după ce şi-a trădat pe rând toţi aliaţii, omoară pe toţi din jur numai pentru a construi mult visatul Imperiu  al Marañónului.

Scris în nota realismul magic argentinian, Demonul are vervă, stil şi priză la citit. Posse nu-şi omoară personajul în epoca sa. Îl duce până la a fi contemporan cu Che Guevara. Patru secole de anulare a istoriei, numai pentru a se împlini o nebunie. Fascinantă poveste.  Pitoresc stilul. Şi original.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *