A.B. Yehoshuam – Misiunea directorului de resurse umane

Ecranizarea romanului lui A.B. Yehoshua, in regia lui Eran Riklis, a fost propunerea Israelului la ediţia de anul acesta a Premiilor  Oscar, secţiunea „Cel mai bun film străin”.

Misiunea directorului de resurse umane construieşte un univers populat de fiinţe cu suflete şi conştiinţe amorţite, în care doar un eveniment cutremurător mai poate redeştepta respectul pentru valori profund umane precum dragostea şi compasiunea pentru semeni. Un atentat sinucigaş petrecut într-o piaţă din Ierusalim provoacă moartea unei femei necunoscute, asupra căreia se găseşte un singur document: o foaie de salariu cu antetul intreprinderii unde aceasta lucra. Când un jurnalist încearcă să provoace un scandal acuzând intreprinderea de „lipsă de umanism”, conducerea îl desemnează pe directorul de resurse umane să se ocupe de caz. Voiajul tânarului director de resurse umane în ţara de origine a femeii pentru a insoţi sicriul acesteia şi a lua parte la înmormântare alături de familie capată proporţiile unei calatorii initiatice, la capatul căreia va deveni mai matur, mai responsabil şi mai „uman”. Romanul a fost ecranizat de celebrul regizor Eran Riklis într-o coproducţie romano-israeliană care s-a bucurat de un mare succes de public.

„Acest roman are forta si simplitatea înşelătoare ale unei capodopere.” (The New York Times Book Review)

„Subiectul preferat al lui Yehoshua este umanitatea. Deşi predilectă, ea este schiţată cu atenţie, discret, în tuşe subtile, ce se pierd pe alocuri in culoarea locala, marcată de condiţia evreului în Israelul modern.” (The Economist)

„O poveste scrisă cu eleganţă accesibilă, nelipsindu-i introspecţia, Misiunea directorului de resurse umane brodează pe marginea unor dileme dureroase, adeseori rămase fără raspuns, precum semnificaţia lui acasă privita din ipostaza înstrăinatului.” (Miami Herald)

Filmul Misiunea Directorului de Resurse Umane este distribuit în România de Transilvania Film.

Trailer film

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *