AFCN finanţează proiecte editoriale

UnknownAFCN finanţează, în 2015, 2.700.000 de lei pentru proiecte cultural şi 4.000.000 de lei pentru proiecte editoriale

Vineri, 27 februarie 2015, la vechiul-noul sediu al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, situat pe strada Barbu Delavrancea, nr. 57, din Bucureşti, a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Sorin Predescu, preşedintele consiliului AFCN, şi Irina Cios, directorul AFCN. Din partea Consiliului AFCN a mai participat Irina Cornişteanu. A fost anunţat, cu acest prilej, bugetul pentru finanţări al AFCN pentru 2015: 2.700.000 de lei pentru proiecte culturale şi  4.000.000 de lei pentru proiecte editoriale. Acest exerciţiu financiar operează în baza unor subvenţii primite de la Ministerul Culturii prin bugetul de stat. Colectările pentru Fondul Cultural Naţional (de la comercianţii de produse culturale, de la operatorii de produse pentru adulţi sau de la firmele care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de patrimoniu) sunt infime şi nu pot acoperi necesarul de finanţări pentru proiectele culturale ale AFCN. Din această cauză, bugetul AFCN pentru proiecte culturale  a fost diminuat cu două treimi faţă de 2014, în schimb, cel destinat proiectelor editoriale, care este asigurat din bugetul de stat, s-a dublat. Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a participat la cea mai recentă şedinţă a Consiliului AFCN, anunţând proceduri guvernamentale prin care contribuţia Loteriei Române, oprită în 2012, să revină, în acest an, la AFCN. Astfel, Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de săptămâna viitoare, proiectul de ordonanţă privind acordarea a 2% din încasările Loteriei Române către proiectele cultural. “Suma pe care o scoatem astăzi la finanţarea proiectelor culturale de către operatorii culturali este spre ridicol. Este ceea ce s-a putut face în acest moment, pentru a nu întrerupe un proces de finanţare care durează de ceva timp. Sigur că avem speranţe mari – parţial confirmate, dar nu concretizate până la capăt – că vom reveni la acea finanţare a Loteriei care ar repune AFCN într-unul din finanţatorii importanţi ai culturii. În acest caz, suntem un mic finanţator al culturii, dar încercăm să scoatem, totuşi, aceşti bani la concurs, ca să menţinem ritmul”, a declarat Sorin Predescu. Din banii primiţi de la Loterie în 2011 şi 2012, AFCN a acordat finanţări în 2011, 2012, 2013 şi 2014, în 2012 şi 2013 cu câte două sesiuni.

Consiliul AFCN a redefinit ariile de finanţare şi priorităţile pentru proiectele culturale. Pe 9 martie 2015 va fi deschisă, on-line, sesiunea de finanţare. Suma maximă acordată unui proiect cultural va fi de 50.000 de lei. Ariile tematice ale acestei sesiuni sunt artele vizuale (pictură, sculptură, grafică, arte decorative, fotografie, video-art, instalaţii, ceramică, colaj, animaţie, film experimental şi de animaţie, artă textilă, tehnici mixte, noi media, design, arhitectură, proiecte curatoriale) şi  artele spectacolului (teatru, muzică, dans). A fost prevăzută suma de 100.000 lei pentru contestaţii. Priorităţile de finanţare pentru proiectele culturale sunt susţinerea artei contemporane, încurajarea debutului artistic şi încurajarea mobilităţii culturale pe teritoriul României.

Lansarea sesiunii de finanţare pentru proiectele editoriale este programată pentru data de 15 aprilie 2015.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *