Mishima Yukio – Soare şi oţel

1De Gabriel Daliș

Soare și oțel” este un roman abordat tehnic, un ghid al onoarei samuraiului prezentat în termeni extrem de direcți, deși nuanțați și plini de expresie.

Concepându-și cartea ca un eseu autobiografic, Mishima își prezintă convingerile despre lume și om, atingând temele cele mai dificile, dar esențiale, cu care se confruntă ființa umană: trupul și spiritul nu sunt despărțite prin natura lor, în contrapondere cu teoria europeană creștină, neoplatonică, ci conlucrează ca două centre ale aceluiași univers consangvin etc.

Romanul a fost scris după călătoria autorului în Grecia, în urma căreia a fost sedus de frumusețea corpului masculin exprimat de întruchipările vechilor zeități. Reîntors în Japonia, va descoperi secretele perfecțiunii fizice prin ore obositoare de antrenament, voință și meditație. El asimilează perfecțiunea atleților Greciei Antice.

“Soarele” devine conștiința luptătorului, iar “oțelul” – puterea brațelor antrenate. Doar când ai un corp perfect poți alege moartea.

“Cum pentru mine lumea naturală era cea în care moartea era o chestiune zilnică, evidentă, și cum ceea ce era natural pentru mine era ușor de obținut prin mijloace neoriginale, precum datoria/…/voi căuta să înlocuiesc imaginația cu datoria”.

 

De acelaşi autor

Zăpada de primăvară

Scris de Gabriel Dalis

2 Responsesto “Mishima Yukio – Soare şi oţel”

  1. A. Bota spune:

    Yukio Mishima este printre scriitorii mei preferati, ce cultura si sensibilitate, ce stil superb, ce idei care te stimuleaza, ce idealism. Intr-o lume ca a noastra, sufocata de materialism si vulgaritate, cartea aceasta e ca un izvor cu apa cristalina.

  2. Radu spune:

    Mi-a placut foarte mult Calea samuraiului de acelasi autor! Soare si otel nu am citit inca dar cu siguranta o voi cumpara cu prima ocazie!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cum se face o recenzie | Dragoş Sorin Nicula - [...] post trebuia sa aiba un titlu clasic… “Cum sa scrii o recenzie?” , “Cum realizezi [...]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *