Vicente Blasco Ibanez – Printre portocali

1De Marius Ghilezan

Rafael Brull, celebrul personaj al lui Vicente Blasco Ibanez, din cartea Printre portocali are cel puțin o clonă în Parlamentul României de azi. Provine dintr-o zonă al răspărului de vegetație, de pe malul unui râu celebru, pe malurile căruia oamenii de rând își divinizează stăpânii, ajunge de tânăr deputat în Parlamentul spaniol post-revoluționar. Orator de mare succes la public, ca orice om împlinit material și spiritual suferă din dragoste. O iubește ca un nebun pe Leonora, o boemă incurabilă. Familia nu acceptă să-și unească destinul cu o pțipoancă, vorbă celebră în România anilor 1900, când Ibanez a scris celebra carte.  Într-una din zile chiar a fugit din ținutul său la Valencia cu aleasa inimii. Acolo, este descoperit de protectorul său, umbra de pe pământ a tatălui său. Este șantajat că mama va muri de inimă rea. Hotărăște să se întoarcă, cu strângere de inimă. Se căsătorește cu aleasa mamei, o femeie săracă intelectual, dar aparținând unei familii bogate, care îi dăruiește trei copiii. Rămâne tot nefericit. Cariera lui politică ia însă o turnură deosebită. Devine un orator apreciat. ”Ardoarea sa de poet rătăcit în politică răbufnea când și când, asemenea acelor vulcani care, acoperiți de zăpadă, reapar prin bubuit îndeptărtat. Știuse însă să-și pună de acord viața cu datoria, și fără să creadă în Dumnezeu, fără a se bizui pe altceva decât pe filosofie, forța virtuții sale era atât de mare încât îi dezarma până și pe cei mai înverșunați dușmani. ”

La un discurs de peste o oră îi străfulgeră din sală privirea unei doamne de sub o pălărie superbă. Preț de câteva clipe se gândește la grădina de portocali, unde s-a iubit pătimaș cu cea care i-a rămas în suflet. Parcă semăna cu Leonora. La ieșire, acea femeie urca într-o trăsură de gală. L-a chemat prietenește să se apropie, chiar să și urce alături de ea. Dar nimic nu mai putea fi ca înainte. Oratorului celebru, după ce i-a lădat prestația, cucernica divă l-a apostrofat pentru ținuta de om îmbătrânit, cu burtă, riduri și cheli. Și avea doar 34 de ani. Oratorul nostru de azi nu are decât riduri. Dar nimeni nu-l mai așteaptă cu trăsura în fața Parlamentului. Rămâne celebru în singurătatea sa. Vicente Blaso Ibanez a devenit și el republican post revoluționar. Câte asemănări, puține deosebiri.

 

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *