Sfântul Ioan Groșan, prozator la Securitate

Paul Celan scria în poemul „Fugă macabră” moartea-i un meșter german, albaștri i-s ochii, făcând referire directă la criminalul regim fascist antisemit din vremea lui Hitler. Oare pentru o anonimă victimă din timpul lui Ceaușescu, dacă ea a existat cu adevărat, ce înseamnă denunțătorul ei, dacă sigur există?

Cu riscul de a mă arunca într-un cumplit marasm, absolut gratuit, afirm din capul locului că nu împărtășesc opinia niciunuia dintre aceia care îi iau apărarea prozatorului Ioan Groșan, în adevărate abluțiuni, după cum nici nu beatific informația publicată de ziarul Adevărul, respectiv firavele câteva fișe de dosar de colaborare cu Securitatea a acestui prozator excepțional.

Nu spun că Groșan trebuie pus la stâlpul infamiei, dar să fie transformat peste noapte într-un fel de victimă a regimului ceaușist și, transferat, să ajungă într-un plin proces de canonizare acum, mi se pare nepermis.
Totuși, semnătura lui Groșan de pe angajamentul cu Securitatea și acceptarea numelui de informator, Radu Greceanu, au fost confirmate de prozator. Cum să fie înțelese acestea doar ca o simplă greșeală a unui tânăr de numai 19 ani, care tocmai izbutise admiterea la Facultate, în 1974, sau că nu se putea altfel?
Cred că lucrurile trebuie cântărite fără patimă și, mai ales, fără empatie. Rațiunea trebuie să fie, în astfel de cazuri delicate, excepția și nu regula, dacă e să parafrazez dintr-un prozator poate la fel de bun ca Groșan, Carlos Fuentes.

Scris de Gabriel Dalis

6 Responsesto “Sfântul Ioan Groșan, prozator la Securitate”

  1. Ion Maria spune:

    Poemul lui Celan se poate si a fast tradus ca”Fuga mortii”..Sa asteptam pentru a afla amanunte despre „chestie”, oare de ce acum se face dezvaluirea, si de ce atat de putin din dosar? Oricum, gresala lui Grosan este ca nu a povestit cazul dupa 90, ar fi fost inteles..Din pacate, nu prea se face caz si de cei care erau de meserie,de securisti nu prea stim nimic si nu au fost lapidati precum Grosan, oare nu prentru ca apar mereu noi cazuri „Grosan”?Sa nu ne lasam manipulati si sa nu lovim un om pana nu intelegem bine toate aspectele.Cu sriitorul Grosan ce facem?Nu-i mai citim scrierile, le scoatem de prin librarii, ne intoarcem la comunism?Parca noi crestiiniii mai si iertam.Ce ziceti,de exemplu, de Rodica Culcer, sefa de la TvR,parca de ea nu se prea vorbeste ,oare pentru ca are inca „ochii albastri”,tot privind in trecut nu vedem prezentul..

  2. Gabriel Daliș spune:

    Conform ediției Paul Celan, Versuri, ed. Univers, colecția Poesis, București, 1973, poemul invocat a fost tradus cu titlul „Fugă macabră”, la pagina 27, de către Petre Solomon. Este un poem cutremurător…

  3. Adriana M. spune:

    Domnule Dalis, cu ce v-a suparat Ioan Grosan?

  4. Ego spune:

    Cu Radu Greceanu din 74-78 ne mai descurcam, dar ce facem cu agentul „Gavrilă” care îl urmărea în Germania pe un anume E.H., scriitor, în 1989 și puțin și în 1990?! Daca se oprea in 78…

  5. Gabriel Daliș spune:

    Doamna Mariana, Ioan Grosan nu m-a suparat cu faptul ca a turnat la Securitate, m-a oripilat. Nu credeti ca e suficient?

  6. Gabriel Daliș spune:

    Ego, nu-mi spune ca l-a urmarit pe Emil Hurezeanu!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *