Alt „escu”, doar un singur Rege

Hai cu suspendarea!„, „Hai la referendum!” vor fi îndemnurile politice ale lunii lui Cuptor. Dacă Traian Băsescu are un sfârşit previzibil, imprevizibil va fi viitorul. Paginile cărţii de istorie recentă oricum se scriu. Importanţi nu sunt cititorii, doar cei care fac scenariul şi regia, chiar dacă o dată la patru ani, sau mai repede, mulţimea cade în extaz. Şi se consideră importantă.  Dar nu e aşa. I se creează senzaţia că e importantă. După alţi patru ani va vota din nou contra. Lista preşedinţilor cu „escu” la sfârşit pare fără sfârşit. Toţi au pornit euforic şi au clacat tragic. Doar regii noştri apărători de ţară au tone de cărţi în biblioteci şi sanctuare, preşedinţii, doar roluri de personaje horror. În memoria colectivă.

Nicio bibliotecă din lume nu are ISBN pentru cititori, dar fără ei, instituţiile ar fi pustii. De ce credeţi că o dată la câteva sute de ani se dă foc unei biblioteci? De ce Vaticanul scoate cu ţârâita fragmente din marile ei secrete? Puterea are nevoie de taine, pentru a putea stăpânii o lume fără memorie, uşor de cantonat în diviziile de luptă. Eroi şi morminte.

Istoria se scrie sub ochii noştri. Canalele tv au ajuns jurnale de memorialistică. Toate sunt subiective. Pasiune şi energie. Spectacol şi muzică. Dar ce rămâne? Prezentul oricum va fi reinterpretat de istorie, în funcţie de cine va avea interesul să o facă, la un moment dat. Alt preşedinte şi un rege tot mai singur. Păcat că ROMÂNII nu vor să întoarcă marea  pagină a cărţii RESTAURAŢIEI. Mi-ar place să fiu cronicarul unei astfel de volum: MONARHIA SALVEAZĂ ROMÂNIA!

Un alt „escu” mă lasă rece, Cutărescu. Oricum, eu mi-am vindecart demult iluziile că există preşedinţi care să respecte Suveranul şi să-i redea TRONUL. Regele Mihai e viu în memorie. Ieri, acum şi pe viitor.

Antonescu sună cald, în dogoarea vremii, dar cu timpul şi numele său se va cocli. Mai vin şi geruri şi alte prejudecăţi.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

2 Responsesto “Alt „escu”, doar un singur Rege”

  1. tavi spune:

    da,in sfirsit un articol pe tema monarhiei,un articol de actualitate…pacat ca putini isi dau seama de realitatile de azi din Romania…

  2. gogho spune:

    „Antonescu sună cald”?!? „…cu timpul şi numele său se va cocli”?!? ma indoiesc! acum cum e? straluceste in titlurile marilor ziare din europa si america! dar nu de bine. eu zic ca s-a coclit de mult…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *