Radu Portocală – Istoria întortocheată a jaguarului albastru

UnknownDe Lilick Auftakt

Radu Portocală avea 21 de ani, în anul 1972, când a văzut pentru prima dată, în ziarul „România liberă”, la Mica Publicitate, la rubrica vânzări auto, un anunț despre ceea ce doar bănuia că ar putea fi Jaguarul regal, mașina pe care Regele Mihai o iubise cel mai mult.

Primită în dar de tânărul Principe Mihai, în 1937, din partea Guvernului României, prin Ministerului Aerului, automobilul SS Jaguar 100 este primul dintr-o serie limitată, pe calandra căruia apărea pentru prima data faimoasa figurină Jaguar.

Radu Portocală zărise mașina o singură data, copil fiind, pe strada Ion Câmpineanu. Speranțele de a ajunge să vadă din nou acea mașină și să o cumpere îi sunt spulberate de la bun început, la aflarea prețului. Nici tânărul Radu, nici familia, nu aveau suma necesară să o achiziționeze. în 1973, după un an, Radu Portocală vede din nou, cu totul întâmplător, același anunț postat în același ziar. Avea să afle mai târziu că nu au fost date decât două anunțuri: unul în 1972 și unul în 1973. Atunci se decide să apeleze la o parte a familiei care locuia în Grecia, de unde împrumută o mare parte din sumă, două mii de dolari, și pleacă la drum,cu speranța de a cumpăra mașina visată. Ajuns la destinație cu banii, află că prețul se mărise pe parcurs, dar reușește să convină cu proprietara să îi lase suma incompletă și să ia mașina, până la semnarea contractului de vânzare cumpărare, când va achita și restul banilor. De aici începe o adevărată aventură. Radu Portocală povestește în carte tot drumul până la București și cel de pe străzile capitalei. Pentru toți cei care o vedeau, mașina le apărea că o bijuterie. Să ne aducem aminte că totul se petrecea într-o perioadă de „maximă înflorire” a epocii Ceaușescu.

untitledrj (1)Mașina totuși era într-o stare deplorabilă, care impunea de urgență o reparație capitală. Autorul scrie că nu reușește să o repare la București, unde găsea cu greu și locuri în care să o parcheze în siguranță, iar după patru ani, în 1977, e forțat să emigreze în Grecia. Mașina rămâne la București.

Eforturile de a o aduce în Grecia sunt mari. Pentru început apelează la toate cunoștințele pentru a reintra în posesia ei, dar nu se întâmplă nimic. Reușește însă să obțină avizul de la Direcția Vămilor, după ce scrie o scrisoare de amenințare autorităților de la București, iar mașina intră în Grecia, fără a plăti taxele care erau imense, cu ajutorul unui autoclub local. De aici, tot cu sprijinul autoclubului, mașina pleacă în Anglia, la un restaurator specializat în recondiționarea mașinilor de epocă, și în special a modelelor de Jaguar. Opt ani durează recondiționarea mașinii, cu un efort de timp și de bani imens pentru proprietar; efort pe care Radu Portocală îl descrie în amănunt în cuprinsul cărții. După restaurarea completă, mașină ajunge la Paris și este provizoriu „cazată” la Centre International d’Automobile, unde MS Regele Mihai o reîntâlnește de-abia pe 29 mai 1991, după 47 de ani. Radu Portocală descrie cu emoție reîntâlnirea

Regelui cu automobilul iubit.

Cartea, plină de fotografii cu documente autentice, stadiile de reparațieale automobilului, reîntâlnirea Regelui cu Jaguarul, are până la urmă un final trist. Autorul e nevoit la un moment dat să renunțe la bijuteria regală în care investise dragoste, speranțe bani și ani de viață.

Order Istoria întortocheată a jaguarului albastru. Jaguarul Regelui Mihai Preţ @ RON42,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Lilick Auftakt

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *