Peter Georgescu – The Constant Choice – an Everyday Journey from Evil toward Good

The Constant Choice – an Everyday Journey from Evil toward Good„, cartea lui Peter Georgescu, un român din exil, cu o carieră strălucitoare la Young & Rubicam, este o pledoarie pentru bine şi un apel la propria noastră conştiinţă, în care sălăşluieşte răul, nu de partea cealaltă a bulevardului marelui oraş sau dincolo în lume, aşa cum descrie însuşi autorul.  Nu întâmplător îmbrăcat în alb şi negru, volumul este un jurnal dinspre rău spre bine. Ajuns la maturitate, autorul înţelege mai mult decât alţi americani Infernul. Îl şi explică. El însuşi a supravieţuit războiului, lagărului comunist şi a reuşit să fugă dincolo de Cortina de fier. Unul dintre bunicii săi s-a prăpădit la Sighet, osemintele sale fiind risipite în groapa comună. La doar 9 ani, împreună cu fratele său şi cu bunica au fost închişi. Tatăl său, fost director în România al celebrei companii Exxon, nu s-a mai putut întoarce după instaurarea regimului de teroare. Diplomaţii comunişti i-au propus în SUA, să spioneze în favoarea statului român, în schimbul eliberării copiiilor din închisoare. Nu a catadicsit. A organizat rapid o conferinţă de presă. Un scandal uriaş a dus la eliberarea minorilor, la presiunea preşedintelui Eisenhower. Nu ştia engleză. Era speriat ca o pasăre. Fugit din captivitate s-a adaptat rapid mediului concurenţial şi din învăţăcel la celebra firmă de publicitate a ajuns, în trei decenii, preşedinte de onoare. Astăzi se vorbeşte despre stilul impus de el pentru diagnoza brandurilor în toate filialele din lume ale Young & Rubicam.


Sigur că pentru americani această carte biografică va stârni adrenalina trăirilor intense. O naţiune neliniştită, în care  mulţi îşi fabrică biografii, povestea lui Peter Georgescu va fi din ciclul shocking people.

Titlul se poate traduce în diferite feluri. Eu aş opta pentru „Fermitatea alegerii”. Parafraza Evil toward Good e plină de semnificaţii. Limba engleză e generoasă. Un singur cuvânt poate simboliza ceva cu precizie ştiinţifică, în acelaşi timp cu o superficială emoţie.  Asta-i frumuseţea unei limbi puternice. Evil nu este întotdeauna Diavol. Poate fi chiar un rău necesar. Care există în oameni. Şi poate fi îndreptat. Cred că autorul vrea să transmită acest mesaj: dinspre rău spre bine.

Cartea poate fi achiziţionată de pe Amazon, Barnes & Nobles

 

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *