Olivier Cechman – Savoir vivre sau bunele maniere astăzi

Bunica ţinea lângă Biblie Codul manierelor elegante. De multe ori, la ceaiurile de după amiază, când veneau prietenele, discutau despre cum să  te porţi în societate. Am asistat odată la o întâmplare al cărui sens l-am înţeles mult mai târziu. Femeile discutau despre cum se poartă mănuşile. Una spunea că manşeta trebuie să fie deasupra de încheietura mâinii, alta că, mai nou, până la cot. La un moment dat, a intrat cea de-a treia spunând franc: „nu contează cât e, om bun să fie”. N-am priceput de ce au pufnit toate în râs. Eram prea mic să-mi dau seama că nu doar îmbrăcămintea, mediul şi muzica sunt importante pentru o femeie.

Cum oamenii se schimbă, precum vremurile, bunele maniere evoluează. Ceea ce ieri era tabu, astăzi este tolerat şi cu siguranţă va fi acceptat mâine, inainte de a deveni normă poimâine. Savoir vivre  sau bunele maniere astăzi (nu înţeleg tautologia) este un îndrumar cu obiceiuri, practici şi idei la zi pentru oricine caută să-şi organizeze viaţa, în acord cu valorile sociale.

Cartea lui Olivier Cechman, recent tradusă la Corint, într-o ţinută grafică excelentă, este un ghid practic care te învaţă reguli simple: de la cum să organizezi o petrecere, până la cum se aşează musafirii la masă, de la formulele de adresare şi de politeţe, la felul cum se scrie o scrisoare, de la importanţa „hainei care-l face pe om”, la eticheta de salon sau protocolul în situaţii speciale, de la cum să-ţi saluţi şeful, la modul de completare a unui CV bun, de la respectarea diferenţelor sociale, până la organizarea testamentului. Volumul oferă soluţii la problemele zilnice: ce faci ca să ieşi dintr-o încurcătură, cum să vorbeşti la telefon, cum scapi de o persoană nedorită. Fireşte nu lipsesc tehnicile de seducţie, regulile de politeţe, formulele de adresare, punerea veselei.

Cartea este practică  şi se citeşte într-un ritm alert. Poate fi parcursă pagină cu pagină sau aleasă cazuistica într-o situaţie dată: un chef, o reuniune de familie, o masă succesorală, participarea la un cockteil. Cititorul are un instrument facil de căutare la o problemă punctuală. Pentru a găsi rapid un răspuns la o întrebare precisă, dicţionarul de la sfârşitul cărţii este o bună tablă de materii. dacă orice bunică ce se respecta avea înainte o astfel de carte, de ce nu am avea şi noi?

Mulţi vorbesc cu gura plină, grohăie şi fac pârţuri la masă. Vorbesc din almanahe, se poartă de parcă ar fi pe stadion, se îmbracă precum circarii, dar se dau evoluaţi. Odată am oferit cadou o astfel de lucrare unei femei lipsite de cele mai elementare reguli de politeţe. A spus că nu a suferit vreodată o jignire mai mare. Poţi să dai peste bot şi cu mănuşa de mătase. Iar acest îndrumar etic poate juca rolul. Încercaţi!

Order Savoir vivre sau bunele maniere astăzi Preţ @ RON54,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *