De ce nu fac românii cărţi cadouri de sărbători?

Din două una. Ori copiii nu cer Moşului cărţi să pună în gheată, ori Moşul nu e bine orientat.

Recentul sondaj GFK arată că 2/3 dintre români preferă să cumpere haine, mâncare şi băutură ca şi cadouri de Sărbători, în timp ce 1/3 nu oferă nimic, nimănui fie din lipsă de bani, fie din obişnuinţă.

Mirărilor noastre subiective legate de falşii eroi din societate, li se opun de data asta rezultate obiective. O instituţie de talia GFK nu se înşală.  Românii nu iubesc cărţile, decât într-o proporţie redusă. Altfel, ar face cadouri persoanelor dragi şi astfel de produse care nu se învechesc şi nu ies din garanţie.

Ca unul care s-a săturat de zecile de sticle de whisky primite cadou de ziua mea, niciodată golite, pot spune că de multe ori o carte m-ar fi bucurat mai mult. Dar cum să le spui celor apropiaţi că nu ai bani să dai pe Operele complete ale lui Dalli, că nu-ţi permiţi să-ţi cumperi tot ce ai dori, că multă publicistică de calitate are preţuri prohibitive?

Adevărul Holding se laudă cu peste 30 de milioane de volume vândute în trei ani. Asta înseamnă că românii au prins drag de carte? Nu. E cel mai ieftin bibelou. Orice coafeză din ciubucul ei îşi permite să ia cărţi din colecţia vândută cu ziarul. E trandy să ai sub LCD şiruri de titluri bine rânduite. În multe case, au chiar ţipla pe ele. Să fie acolo, pentru copii, când vor ajunge mari. Dar dacă părinţii nu-i educă în spiritul valorilor promovate din cărţi, degeaba. Veriete-ul va umple viaţa generaţiilor viitoare  cu personaje goale de conţinut.

Un librar îmi povestea recent că a vândut unei distinse cucoane din Pipera cărţi în valoare de 60.000 de lei, adică 15.000 de euro. Întâmplarea a făcut ca peste un an să ajungă în aceiaşi casă cu alte produse înfoliate şi frumos colorate. A descoperit că niciuna dintre cele de anul trecut nu au fost nici măcar frunzărite.

Cei care ar dori să citească nu au bani, iar cei care au bani nu citesc. Ingenioasă găselniţă cu volumele la metru. Vine unul ca Becali şi cere cărţi la metru. Afacere, da, cultură, ba!

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

2 Responsesto “De ce nu fac românii cărţi cadouri de sărbători?”

  1. Jovi spune:

    Si totusi lumea citeste…
    Eu inca ofer carti drept cadou, eu inca vad multe lume citind prin tren si prin metrou (chiar daca vorbim de carti de la Adevarul, de la Jurnalul sau de la defunctul Cotidianul). Probabil este vorba de un mic procent din populatie, recunosc, dar este acelasi procent de oameni care citeste si in Occident. Nici acolo cultura nu este absorbita de majoritatea populatiei, ci de o minoritate, diferenta este data de edituri si de sprijinul pentru cultura acordat de stat si de organizatii.

  2. hultan spune:

    I se pare, anul asta am facut cadou cam 20-30 carti..
    Cum s nu iti scada cheful de citit cand este plina piata numai de garti care ar trebui tiparite pe hartie necesara.. nu am mai vazut de ani intregi la oameni pe strada o carte buna.. am ajuns zau sa fiu considerat nbun ca nu citesc carti de taraba
    Oare cine o fi nebunu.. cel indopa de NLP sau eu care citesc numai carti ce apar o data la 100 de ani? 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *