Mihnea Rudoiu – N-are momentan titlu

UnknownDe Ovidiu Dima

Cu J.D. Salinger, scriitorul Mihnea Rudoiu are în comun limbajul şi sexul personajului principal. Dacă americanul nu avea voie să publice acum jumătate de secol, cartea românului nu are voie să nu stârnească atenţia. Măcar, prin originalitatea coperţii. “N-are momentan titlu” e o pictogramă pixellată a realităţii generaţiei messenger, fără Photoshop sau alte acuareli.

De veghe în lanul de secară” este o naraţiune la persoana I care povesteşte despre eşecurile adolescentului Holden Caulfiel, într-un mod trivial. Dacă tânărul lui Salinger este exmatriculat pentru că pică la patru materii, Ralph Thomason, din “N-are momentan titlu” a lui Rudoiu, este un tocilar. Ce au în comun cei doi? Aceiaşi limbă a străzii şi căutarea perfecţiunii.

De ce să cumperi o carte care nu are momentan titlu? Cum de a acceptat editura Curtea veche aşa un manuscris? Confuz, dar provocat de copertă, m-a prins rapid subiectul. Adolescentul din Phyenhy (ingenioasă scriere a oraşelor româneşti), pe lângă platitudinile vieţii de şcolar, are şi trăiri circumstanţiale vârstei: masturbarea. Personajul principal nu e un filosof ca Liiceanu, înţeleptul care recunoştea în “Epistolar” că n-a practicat niciodată această acţiune juvenilă. “Dimineaţa… manevram pitpalacu’ cu mişcări de amator hotărât să treacă la profesionalism.” Descrierile seamănă cu cele ale lui Philip Roth, dar nu deranjează.
Scriitorul român nu impresionează atât de mult prin acţiuni spectaculoase, ele făcând parte din viaţa fiecăruia dintre noi, dar scrierea este delicioasă. A agăţa pe cineva pe net nu e un lucru ieşit din comun. Dar a te întâlni cu sora, e ceva mai deosebit. Prăjitura editorială din bucătăria lui Rudoiu poate fi servită la orice oră din zi sau din noapte. Efortul autorului de a “ridica haltere cu greutăţile argoului spre a-i întări muşchii trivialităţii” nu este pe placul multor cititori. E greu să fii un nou William S. Burroughs într-o lume a obscenităţii delirante ce face casting la oră de vârf şi de maximă audienţă. Nu ştiu cum sunt alţii, dar eu prefer să citesc originalul, dacă vreau senzaţii tari.
Revenind la volumul care “n-are momentan titlu,” Mihnea Rudoiu, aflat la vârsta de 30 de ani la o a treia apariţie editorială, ne convinge că este înzestrat cu mult talent. Delicioasă este rugăciunea adolescentului Thomason: “…eu sunt mic, Tu fă-mă mare…şi Cory (iubita) să nu mă mai calce pe nervi…şi nu ne lăsa să bâjbâim în întuneric, căci Tu eşti sursa vieţii, Doamne …şi să o sărut pe bune, ce naiba, că n-am curaj deloc…Te rog muuuult, Dumnezeule care eşti în ceruri… să înscriu multe goluri şi să-i învingem la zero pe cei de la blocurile albe…eu sunt slab, Tu fă-mă tare şi să-i pun mâna pe ţâţe CKrystyanei…căci în Tine, Hristoase, descoperim cine suntem şi pentru ce trăim.”
Cum am mai spus, argouri de tipul “lasă vrăjeala,” ”dă-o în spanac”, “femei gârlă” reduc din preţiozitatea discursului liric. Cartea, deşi “nu are momentan titlu,” impresionează prin suspansul acţiunilor prin care trece tânărul Ralph, mai ales ca militar. Plecat din “Phyenhy” şi ajuns ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale, pe un parcurs ce trece prin Constantza şi Caransebesh, face fel de fel de trăznăi. Agaţă fete pe net, se joacă şi profită din plin de timpul liber. Stă însurat doar câteva luni. Comicul este unul balcanic.
Văzând că autorul este ofiţer al Armatei Române, volumul pare a fi un roman autobiografic. Dar nu cred că este. Prea mult şi-a batjocorit superiorii, cei învăţaţi în carieră cu locotenenţele şi cu aservirile inferiorilor. Dacă e aşa, înseamnă că pe lângă talent, autorul este înzestrat şi cu curaj.
Ca fir epic, cartea curge, cu mici inflexiuni şi deluviuni, din acelaşi loc: puşcăria, unde Ralph este aruncat din cauza unei agresiuni cu maşina asupra iubitului fostei soţii, şi se întoarce în finalul cărţii, tot de unde a plecat. Ciclicitatea istorisirii nu deranjează. Personajului, precum în viaţa reală, nu i se iartă legitima apărare, mai ales că se luptă cu cineva mai mare în rang.“Armata pe viaţă este schimbată cu puşcăria pe viaţă”. Cartea merită citită mai ales de vânătorii de adrenalină.

De acelaşi autor

A toi, cuando tuno estas

Micul Abelardy. Viaţa şi opera

Order Mihnea Rudoiu Preţ @ RON28,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ovidiu Dima

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *