Maria Cristina Moisin – Anotimpurile poeziei

De Marius Ghilezan

În Anotimpurile poeziei, doamna doctor  Maria – Cristina Moisin resfiră pe un solfegiu al şoaptelor trinitatea cer – apă – pământ, cu o evlavie creştină.  Cartea, deşi scrisă între 1969-1974, nu poartă amprenta curentelor la modă atunci, dar relevă o trăire ascetică în natură. „Am ridicat / fruntea / să cer voie / de la cer.” Natura are cromă şi trăire. Culorile anotimpurilor nu sunt în contrast, se întrepătrund pentru a crea un cadru pe care se desfăşoară comuniunea om-natură, atât de dragă lui Mihai Eminescu. „Tot atât de verdele / Câmpul / Îmi culc inima pe el; Cu palmele cupă / strâng plânsul / Sărat şi mut / Şi / Sap durerea pământului”.  Apa, lutul şi cerul apar permanent ca repere simbolice în cartea maturizării timpurii a autorului care îşi „scutură singurătatea de pe braţe”.

În poemul „Sculpturi” apare împăcarea creştinului cu viaţa. Mioriţa este reinterpretată. Cerul, raţiunea, iubirea, toate au o măsură similară: „Potrivit de mare / potrivit de luminoasă / potrivit de caldă”.

Cu o măiestrie demnă de poeţii vârstei ei, păcat că la acea vreme nu a publicat, taie frunzişul de cuvinte pentru a se vedea liber c opacul. Prin poemele Mariei Cristina Moisin natura se reduce la esenţă.

 

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

One Responseto “Maria Cristina Moisin – Anotimpurile poeziei”

  1. ana spune:

    unde gasesc cartea ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *