Par Lagerkvist – Baraba

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1951

De Marius Ghilezan

„pentru vigoarea artistică şi adânca originalitate cu care a căutat în creaţia sa răspunsul la veşnicele întrebări ale omenirii.”

Suedezul Par Lagerkist a avut o idee inspirată în a construi un complex al vinovăţiei în jurul unui personaj ca Baraba (Recenzie Alexandru Cristian).  Acesta „fusese aruncat in temnita pentru o răscoală, care avusese loc în cetate, şi pentru un omor” (Luca, 23, 19). Nici evangheliştii nu i-au dat o mare importanţă tâlharului scăpat de răstignire, Irod alegând pe Iisus Hristos să ia drumul Golgotei. În cartea de o concizie uluitoare, autorul nu are lacrimi. Baraba asistă la crucificarea Mântuitorului, la „întunericirea” din plină zi, când Fiul Domnului şi-a dat sufletul, dar şi la momentul Învierii pe care nu-l vede cu ochii săi, deşi a vegheat o noapte la Mormântul Sfânt. Mărturiseşte, deci poate fi într-un fel un evanghelist. Dar urmează un traiect frust al tăcerii. Ajunge înapoi în tabăra de tâlhari, dar nu mai e el OM-ul care ucidea pentru jaf. Aşa plecă în bejenie. Ajunsese sclav al statului roman într-o mină, unde-l cunoscuse pe Sahak, de aceiaşi condiţie socială, dar care se credea doar sclavul lui Dumnezeu. Lui îi isorisise. Acceptase chiar să i se înscripţioneze în taină numele lui IIsus Hristos pe tăbliţa de la gât. Dar nu a avut  putere să meargă pe linia colegului său de lanţuri. Au reuşit să scape pentru că l-au măgulit pe paznic. A plecat cu el la muncile câmpului. În cele din urmă, despărţindu-se de el.  În faţa Procurorului s-a leapădat.  Sahak, fiind crucificat, el din nou n-a avut trăiri. Din nou, a fost impasibil. Baraba a ajuns în cele din urmă la Roma, unde a participat la incendierea cetăţii, crezând că face ceva în numele creştinătăţii. A fost în cele din urmă crucificat. „Baraba este singurul care atârnă încă în viaţă. Când simţi că i se apropie moartea, de care îi fusese întotdeauna atât de frică, rosti în bezna nopţii, ca şi cum ei i-ar fi vorbit: – Ţie îmi încredinţez sufletul! Şi apoi şi-a dat duhul.”

Par Lagerkist este detaşat faţă de trăirile credincioşilor şi ale celor dimpotrivă-le. Relatează sec, frust şi onest un spectacol de viaţă pentru un personaj care nu simte nimic. Aici e măiestria laureatului Nobel. Te facă să te revolţi de tulburătoarea detaşare. Nu ştiu ce simte un necredincios, dar ca şi creştin indiferenţa lui Baraba pare scandaloasă.  Mai rar o scriere atât de detaşată.  Imaginarul are totuşi piloni serioşi de veridicitate. Şi asta dă valoare unei scrieri, lectură de metrou.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *