Ion Vianu – Amor intellectualis. Romanul unei educaţii

CarteCartea anului 2010, „Romanul unei educaţiiAmor intellectualis,” poate fi citită şi interpretată în diferite moduri. Din camera de gardă a elitelor enciclopedice, perfuzia cu erudiţie a medicului autor întremează organismele obişnuite cu incantaţii şi scrieri rafinate. Nostalgicii au tot ce vor: subtext şi sugestii fine. Pentru susţinătorii luptătorilor din hiperbolizanta rezistenţă prin cultură, Romanul unei educaţii e un vintage savuros. Din perspectiva memorialisticii de azi, livrescul  şi egolateria, deloc stânjenitoare pentru elita intelectuală din anii comunismului,  îngreunează fluenţa textului. Iubitorului de poveşti i se servesc elevaţii latifundiare, uneori agasante, fără sarea şi piperul unui trecut anecdotic care ar da gust unei insule intelectuale. Personajele sunt vădit servite fără gust, chiar dacă distinsul profesor vrea să pună, unele dintre ele, într-o lumină favorabilă.”Ştiu prea bine în ce măsură vorbind despre ceilalţi, vorbesc despre mine (este un mecanism psihologic universal)”.

În afara încercării de reabilitare a lui Edgar Papu, care cred că a reuşit, celelalte sunt înadins umbrite pentru a valoriza familia Vianu. Monseniorul Vladimir Ghika (se aude că va fi sanctificat în curând de Vatican) merita un portret mai puţin tragic şi mai mult de apostol al creştinătăţii în pustiul unei lumi fără Dumnezeu. Din cele 402 pagini nu transpar convingerile sale religioase, chiar dacă titlul face referire directă. Amor intellectualis este sintagma prin care Spinoza exprima iubirea lui Dumnezeu pentru creaţia sa şi iubirea pe care omul trebuie să i-o întoarcă. „Spun fără orgoliu şi lipsit, acum, când drumul vieţii mele s-a scurtat, de dorinţa de a mă justifica: aş fi fost în stare să înfrunt primejdia persecuţiei, precum martirii din vechime şi cei mai noi, dacă o credinţă tare mi s-ar fi arătat. Ea mi-a rămas ascunsă însă.”

Ion Vianu ne-a vorbit mult despre dubla sa carieră filologică şi medicală. Sigur că meritele profesionale sunt incontestabile, dar tuşa anticomunistă nu prea ţine. Tatăl autorului, T., a fost totuşi nu numai academician, ci şi trimisul regimului prosovietic de la Bucureşti la Belgrad, ca ambasador, acolo unde nu ar fi ajuns orice contestatar. Că acum amărăciunea este supra expusă nu scuză o coabitare cu sistemul. Uşoara aroganţă a profesorului Ion Vianu trădează, nu numai nesiguranţă, ci  şi o „obiectivitate” resentimentară, tipică unei generaţii care se jenează de tăcerea contemplativă.  Şoaptele nu ajung niciodată la starea de ecou, oricâte instrumente de percuţie sau batiste pe ţambal ar mai pune autorul.

Revenind la trecerile sale şpilcuite, printr-o lume în care educaţia era postamentul oricărei construcţii, cu o frază şlefuită, incantaţie lirică, uneori, un paradis de vorbe meşteşugite, stigmatizarea lui Argetoianu drept un „bârfitor” şi a lui Negoiţescu „homosexual” umbresc preţiozitatea unei opere veritabile.

Cei care au acordat distincţia de Cartea anului 2010 s-au cam grăbit. Nu au aşteptat să fie supusă jurizării şi o altă bijuterie memorialistică: Maxilarul inferior, scrisă de Doina Uricariu cu un profesionalism occidental.

Probabil că la români, vechimea, ca şi vinul vechi, contează. Trebuie să ajungi la 70 de ani pentru a primi Marele Premiu de recunoaştere.

De acelaşi autor

Vasiliu, foi volante

Order Amor intellectualis. Romanul unei educaţii Preţ @ RON39,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *