Goran Mrakic – Punk Requiem

copertaDe Marius Ghilezan

Cine mai e şi Goran Mrakic? Cum adică “Punk Requiem”? Înainte de a comenta carcea bănăţanului sârb, care nu e cal verde, trebuie amintit că în epoca medievală, celebrele Diario anunţau locuitorii burgurilor cine va mai fi ars la Stâlpul lui Rudolf. Ulterior, cronicarii au povestit despre războaie şi cum era organizată viaţa din cetate. În arhivele municipale zac date fără conţinut. Orice moment strălucit sau întunericit al istoriei se datorează exclusiv memorialiştilor. Fără ei, trăirea nu are memorie.

Bun, dar ce are în comun un jurnalist cu istoria? Chiar facultatea de istorie. Am zice.

Poveştile lui Mrakic cu sedilă sunt ale Revoluţiei române, adică ale trecerii paşnice de la chiftelele bunicii la hamburgherii din carne de şobolan.

Nu râdeţi. Temele  din “Punk requiem”, ai lumii care nu e numai a tururilor de pantaloni târâţi prin imală, ci şi a ritmurilor “chem puţu vas”,  ale generaţiei fericite. A celei care a sărit direct din iadul comunist în infernul capitalist. De la adidaşii din Ociko, la mâncatul de seminţe în Ferrari. Mai precis din Lacto-bar, direct în McDonald’s-ul împlinirii. Mracik este cronicarul nopţii de 26-27 aprilie 1997 (Noaptea Învierii): “Deodată porţile fast-food-ului luminos s-au deschis larg, iar puhoiul a început să se reverse. Ne-am lipit de un perete şi am privit neoutincioşi iureşul din faţa noastră. Oamenii se călcau în picioare ca să intre înăuntru. Pumni, coate, urlete, îmbrânceli, ameninţări, enoriaşi care ieşeau de la slujbă. Angajaţii priveau terifiaţi hoarda care a luat cu asalt întregul spaţiu. Primilor le-au fost promise reduceri. Cei ajunşi la pult stăteau lipiţi unul de altul şi se uitau cu pupilele dilatate spre vânzătorii în uniforme. “Ce doriţi să comandaţi?” Câteva secunde de tăcere. Nu ştiau ce să comande. La un moment dat un băiat buhăit a strigat disperat: Hamburgheri, vreau zece hamburgheri. :I cinci cizburgheri. După el s-a declanşat corul apoliptic de urlete atonale: Eu vreau cinci. Mie dă-mi trei! (…) Vechiul nostru Lacto-bar zăcea vandalizat de consumatorii noii epoci. Priveam de afară hoardele hămesite de mireniu care veneau să ia lumină şi hamburgheri. Hamburgheri şi lumină. Ketchup şi ceară. Muştar şi tămâie.” În aceeaşi seară, m-am nimerit şi eu în faţa obiectivului transhumanţei. În faţa hamburgheriei, râdeam cu Marian Alecu, directorul Mc Donald’s, despre victoria capitalismului asupra comunismului. Eram fericit de venirea Regelui. După 50 de ani.

„Punk requiem” este despre anonimii marelui oraş. Mrakic face pe Anonymus. Un Gesta Hungarorum, pe stil nou. Printre personajele eroice, gazetarul sârb aduce oraşului, asediat de violet, o Parmă mai orientală, noi nume memorabile: Baba Lenka, Vietnamezul, Zoki, ajuns pe pasarela de la gară, care leagă Iosefinul de Blaşcovici şi viaţa de moarte, sfârşindu-se făcând ultimul pipi pe trenul de Reşiţa.

Sunt mai multe personaje memorabile. Trebuie descoperite.

Goran Mrakic este un sârb care jonglează mai bine metaforele limbii române, decât săritul pe caii verzi ai lăutorologiei din carne şi corn de Lepa Brena. Nu e un sârb cuminte.

Comparaţiile sale au disonanţă, cuvintele ard şi verbele sunt fiare de călcat cu talpa încinsă. Vieţuirea descrisă e „în anticamera ospăţului-fumul, această premoniţie olfactivă a crăpelniţii în belşug, această iluzie permanentă a saturaţiei.”  Lumea lui Mracik nu pare înfrântă. Doar necunoscută. Personajele sala anonime sunt figuri de galerie, individualizate, care ştiu să-şi joace rolurile pe scena vieţii. Chiar dacă beau până se pişă pe ei sau joacă la păcănele. Te şi întrebi dacă nu e mai ocoşă viaţa de haimana, decât cea de gât-legău a lumii simandicoase. Citind, te întrebi.

O distincţie aparte graficianului lui ASU Poli, Ema, care a realizat o copertă decupată dintr-un afiş de film. În fond ce e o viaţă? Un film de acţiune, întotdeauna cu final ratat. Morţile lui Mrakic sunt calofile.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *