George Lână – Tulpina Mea Nevăzută/My Unseen Stem

De Marius Ghilezan

Poetul optzecist George Lână a simţit că lucrurile se aşază mai bine la maturitate şi a despicat cu gingăşie Tulpina-i Nevăzută într-un panel vitruvian  exact la vârsta numărului de poeme din carte: 50. Dialogul permanent cu Dumnezeu din volum,  eu îl simt ca o închidere perfectă în cercul vieţii. Cu o scriere tăioasă, ascunsă, dar liberă de constrângerea predictibilului, poetul timişorean îmbracă boema în frac, între rubinul cireşelor de Chişoda şi toamna clopotarului care cutremură prunii din sat transpare starea de împăcare. Cuvântul, Dumnezeirea, Tulpina, toate cu majuscule cum îi plac autorului, reprezintă Sfânta Treime a cărţii Tulpina Mea Nevăzută / My Unseen Stem. În economia de cuvinte apare des Calea lactee, dar şi fotonii razelor, ca semne al trecerii sufletului dincolo de limita suportabilă a culpabilităţii dintre femei, poezie şi moarte.

Volumul e dens, precum tulpina unui mileniu creştin. Curajoasă abordare a miturilor trecerii, dar şi coperta marca Traian Abruda, un alt artist de forţă din vestul ţării. (Păcat că auriul nu transpare printre pixellii ecranului n.a.)

E atât de dens necuprinsul încât cartea se poate cuprinde în milisecunde. Artistul a încercat să ne spună simplu, precum Marc Chagall: „dragostea e culoarea.” În traducere poetică: viaţa e versul şi nimic mai mult. Foarte econom în cuvinte, se simte simplitatea omului trăit la ţară, dar şi filosofia simplă a artistului care se reinterpretează: „Mă cercetam de două decenii, /  fulgerător un gând fecund,/ mai transparent decât albuşul de ou / mai hrănitor ca toată Antichitatea / străbătu spaţiul dintre două secunde / şi puse stâpânire pe mine. / Fierbinte, puternic şi nou.”

O menţiune specială se cuvine traducătoarei Otiliei Szekereş care nu a pierdut firul englez între cucuvăi, uine şi borzi, cuvinte care-mi aduc aminte de Banatul devenirii mele. 

Obsesia pentru spaţiul dintre două secunde este o sublimare a efemerului şi o cuprindere seniorală a sensului profund al vieţii. die Dichter!


Order Tulpina Mea Nevăzută / My Unseen Stem Preţ @ RON15,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *