Eric Emmanuel Schmitt – Visătoarea din Ostende

UnknownDe Marius Ghilezan

Francezul Eric-Emmanuel Schmitt pare a fi scriitorul care se adaptează cel mai rapid ritmului civilizaţiei. “Visătoarea din Ostende” este un galop de povestiri alerte. Pretextul titlului este o întâlnire de vacanţă. Autorul pleacă din agitatul Paris spre o destinaţie liniştită, pentru a-şi vindeca sufletul.

Eric Emmanuel Schmitt, un scriitor grăbit

O prietenă îi aranjează să locuiască în casa Emmei van A., o bătrână infirmă. În casa gazdei găseşte cărţi vechi, bătrâna fiind total dezinteresată de literatura contemporană. “Tinerii fiecărei generaţii au impresia că ei sunt inventatorii viciului: câtă infatuare! Ce gen de cărţi scrieţi dumneavoastră?” I se răspunde sec: “de-ale mele.” Femeia stă de mulţi ani într-un scaun cu rotile. La început nu are încredere în noul sosit, apoi începe să-şi povestească viaţa. Îi dă necunoscutului romancier chiar o carte scrisă de ea, despre iubirea sa ascunsă cu un Prinţ, pe care l-a descoperit gol pe plajă, iubirea durând mai multe decenii. Scoate dintr-un ascunziş o mănuşă la care ţinea mult. În povestea ei s-a despărţit de alesul inimii atunci când acesta a trebuit să se căsătorească spre a duce mai departe semenţia familiei domnitoare. Nepoata Gerda, femeia care are grijă de ea, îi spune tânărului scriitor să nu creadă ce i se spune, pentru că de mică a umblat numai în cârje. Nu a avut niciun iubit. Totul e o fantezie de-a ei. Bătrâna suferă de un ultim atac cerebral. Moare. La înmormântare un cancelar al Casei regale aduce cealaltă mănuşă.

Povestiri în ramă, un elogiu adus banalului şi al întâmplărilor din jurul obiectelor pe care un orăşan nu le bagă în seamă 

“Vă bateţi joc de o biată femeie bătrână. Da’ să ştiţi, n-am fost mereu aşa, am fost frumoasă, da, foarte frumoasă, am fotografii în sacul de acolo. Şi-n afara de asta, ar fi trebuit să mă mărit cu regele Baudouin! Chiar, aşa, regele Baodouin, regele belgienilor, pentru că belgienii n-au preşedinţi jalnici ca noi, ei au regi adevăraţi! Ei bine, eu era să fiu regina belgienilor!”

Celelalte povestiri sunt la fel de şocante, aici e măiestria autorului.

Order Visătoarea din Ostende Preţ @ RON29,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *