Dan Bălănescu – Smintiţii

Ambasadorul Dan Bălănescu împarte ca Marele poet naţional lumea în smintiţi şi în mişei. În cartea de un umor delicat radiografiază un profil social al unei mici comunităţi care se manifestă convulsiv, spastic, dar şi naiv. Interesant e că pe scena sunt foarte mulţi actori cu nume de tot râsul: Vescovin Pantelată, Benone Burb, Andronic Mnemonic, Safir Musaca şi Camil Abac. Personajele îmi aduc aminte de cele ale altui autor de pe Strada ficţiunii, Adrian Voicu, NEPOVESTITELE TRAIRI ALE TEMPLIERILOR ROMANI, Kremvurst von Schlitz şi Pista Massy.

Totul se derulează ca într-un film cu proşti. Benone eşuează în cariera de casier şi ajunge bodyguard. Îşi pierde pofta de râs. Caută un comic.  Îl găseşte pe Andronic Regina, în pierdere de formă. Pe scenă apare şi Cristos, avocatul care caută să devină celebru după organizarea apărării unor terorişti. Totul sfârşeşte în derizoriu şi la Ospiciu.  Povestea e un crâmpei din viaţă, un fel de Concert de muzică de Bach, plictisitoarea carte a tinereţii noastre, dar cu mai mult umor şi adrenalină. Altfel decât în Camil Petrescu, personajele nu au miză. Ele se joacă, de parcă viaţa ar fi o purgaţie a zeflemelii. Totul eşuează într-un Ospiciu, unde la fel ca în Rai nu există demnităţi doar suflete rătăcite.

Order Smintiţii Preţ @ RON29,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *