Cecilia Ştefănescu – Intrarea Soarelui

CarteCecilia Ştefănescu este autoarea romanului Legături bolnăvicioase, ecranizat, în regia lui Tudor Giurgiu, după un scenariu semnat de autoare şi selecţionat în secţiunea „Panorama” a Festivalului de Film de la Berlin. Asta nu o iartă de ofensa adusă limbii şi gramaticii româneşti din Intrarea Soarelui, unde conjuncţiile fac baie la comun cu predicatele multiple, iar scrierea e haotică, uneori chiar bezmetică, timpii verbelor find lăsaţi pradă pustietăţilor. Scrierea nu e o intrare, ci o simplă ieşire din ceea ce s-ar putea cataloga operă.

Dacă avea vreun redactor mai bun, Cecilia intra, nu ieşea din literatură. Dar aşa timpul verbelor execută fault la regulamentul limbii, fără de care nu se scrie  o operă: „Ce secret i-ar fi putut servi la schimb? A scormonit în toate ungherele minţii. Nu, nu mai avea nici unul… Cufărul lui Emi se golise, iar pe fundul lui nu mai rămesese (sic) decât un mărunţis pe care se gândea acum dacă să-l scoată la bătaie.” „Dar, aşa cum fusese prevăzut dinainte, întoarcerea schimbase echilibrul, iar excrescenţele îndurerate se ridicau în relief, din tabloul lor eterat”, un delir epic trosneşte cititorul, de parcă Bachus a trecut la claviatură. Cu aşa ceva se iese din literatură, nu se intră, tovarăşi de la Polirom!

Intrarea Soarelui îl are ca erou pe Sal, un  băiat de 12 ani, cu o inteligenţă ieşită din comun, care-şi trăieste prima experienţa de dragoste. În scara unui bloc, unde s-a ascuns de ploaie, este trosnit de un miros de cadavru. Impactul olfactiv şi imaginea de coşmar îl vor urmări mult timp.  La un moment dat, în carte, într-o devălmăşie necontrolată apare şi dragostea dintre adulţi. Stările de derută şi de iubire infantilă duc la stări psihanalizabile. Dar Cecilia Ştefănescu are momentan doar tupeu. S-ar putea să-i iasă cândva, pentru că are unele fragmente interesante.

Ceva acuze de talent pot fi formulate, fără a agresa fondul ţesăturii fine, dar cu găuri mari.

E şleampătă, gagica, am putea spune, mai neaoş!

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *