Bogdan Suceavă – Noaptea când cineva a murit pentru tine

1De Marius Ghilezan

Noaptea când cineva a murit pentru tine este probabil primul roman sobru despre revoluţie, după debutul lui Zorin Diaconescu cu mult gustata comedie de la Jad,. Până la acest volum, Bogdan Suceavă ne-a obişnuit ca personajele sale memorabile să tragă scena după ele, nu să fie postamente vii în cadru de alţii pregătit. Realismul său magic m-a adus în grupul cititorilor săi fideli. Dar în Noaptea…, prin ingenuitatea martorului plecat din Dorobanţi „să vadă lumea nouă”, autorul pare să pună în contrast iluzia mulţimii naive cu pragmatismul celor care au urmărit să pună mâna pe putere după căderea lui Ceauşescu. Deşi fiu de ofiţer de Miliţie, tatăl fiind printre primele cadre trecute de partea poporului, nu ne destăinuie mecanismele diversiunii cu teroriştii, doar se întreabă ca şi noi „cine s-ar fi bătut pentru Ceauşescu?”. Volumul mult prea autobiografic pare a fi un răspuns epic la un  J’accuse, neformulat de nimeni. Autorul trădează un oarecare complex, insesizabil pentru profanii revoluţiei,  chiar dacă personajul principal are în finalul acţiunii de pază a ferestrelor din curtea Universităţii o dispută clară cu fostul său coleg de armată, Faţă, mereu persecutat.

Teribilismul şi curajul tinerilor din această carte este o copie fidelă a stării de graţie de acum 20 de ani, când mulţi, asemenea furierului Cristi, au murit nevinovaţi. Uciderea prietenului său, pe care-l medita la mate’, şi care a pierdut examenul de admitere la  ASE, “la o integrală distanţă,” aşa ar fi scăpat şi el de corvoada milităriei, este momentul de amplitudine al emoţiei controlate, care îndeamnă cititorul la reflecţie. Toată construcţia finalului gravitează în jurul acestei idei: dacă ar fi trecut admiterea, “s-ar fi liberat”. Nu ar fi sfârşit cu un glonte în cap. Bătălia între viaţă şi moarte s-a dat, aşadar, cu mult timp înainte, în perioada când pregăteau amândoi admiterea. Tema arbitrariului morţii de la Revoluţie nu e numai un pretext literar, pentru adâncirea dimensiunii tragice a evenimentelor, ci o notă distinctă asupra importanţei vieţii. La “Europa liberă”, în 17 decembrie 1989, un cetăţean austriac deplângea moartea unui singur om la Timişoara. Au urmat sute. Redactorii cunoscutului post au repetat din oră în oră acest mesaj. „A murit cel puţin un om!” Bogdan Suceavă nu şi-a propus să scrie despre crimele revoluţiei. A adus un elogiu dreptului la viaţă. Moartea lui Cristi cu un glonte în cap este simbolică. Nu e una eroică, într-un moment de limită, precum a fost cea a lui Valter Mărăcineanu în 1877, ci una dintre multele morţi, altfel fără nume, care au compus tabloul amplu al tragediei din Decembrie 1989. Tema poate fi amplificată pe sute de pagini. Prin moartea lui Cristi, Bogdan Suceavă  scrie un epitaf pentru crucea celui strivit în ciocnirea galaxiilor politice. Să mori fără să ştii pentru ce? Asta e o adevărată dramă.  

Chiar dacă uciderea prietenului său, pe care-l medita la mate’, şi care n-a putut da admitere la ASE ca să scăpa de corvoada milităriei, este momentul de amplitudine al emoţiei controlate, un pic de magie n-ar fi stricat. Noi cei care am trecut prin stări similare considerăm că nu există suficientă tensiune, pentru că probabil emoţia de atunci bate orice ficţiune. Cartea lui Bogdan Suceavă nu e destinată celor care am supravieţuit terorii, ci celor care au primit totul cadou. Lor le sunt destinate rezolvarea ecuaţiilor cu mai multe necunoscute. Matematicianul Suceavă nu calculează probabilitatea aflării adevărului revoluţiei. Nici nu şi-a propus.

„Riscul de a spulbera o viaţă devine mai mic decât impulsul de a spulbera cu o rafală de gloanţe o umbră,” descrie perfect luptele de stradă de atunci când tinerii s-au împuşcat între ei, sub comanda unor ofiţeri care n-au plătit niciodată.

BOGDAN SUCEAVĂ este profesor asociat la California State University, Fullerton, SUA. Dintre volumele publicate: “Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii” (2002), “Bunicul s-a întors la franceză” (2003), “Miruna, o poveste” (2007), “Vincent nemuritorul” (2008). Romanul “Venea din timpul diez” (Polirom, ed. I, 2004, ed. a II-a, 2010) a fost tradus în maghiară, bulgară şi este în curs de publicare în limba engleză la Northwestern University Press.

Order Noaptea cind cineva a murit pentru tine Preţ @ RON29,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *