Traian Pop – Drept procesual penal. Partea introductivă. Vol. I şi II

0001846_drept_procesual_penal_-_vol_1_si_2_-_pop_80519_450Ca titular al catedrei de „Drept penal” şi „Procedură penală„, simţeam obligaţiunea de a adăuga la lucrările mele de drept penal şi o lucrare mai amplă de procedură penală. Pasiunea şi interesul pentru ştiinţa dreptului penal material nu m-au putut face să uit de sora ei: procedura penală. Ba chiar studiul dreptului penal material m-a ajutat şi stimulat la studiul procedurii penale. De sigur, aceste două ramuri ale dreptului penal au un latifundiu foarte întins, pentru stăpânirea căruia se cer eforturi foarte înteţite. Dar acestea sunt uşurate de înrudirea structurală şi finalitatea comună a acestor două ramuri de drept. După încheierea acestei lucrări, dedicată procedurii penale sau dreptului procesual penal, îmi voi concentra activitatea iarăşi în domeniul dreptului penal material, urmând să înlocuiesc în deosebi lucrarea „Dreptul penal, Partea generală„, azi epuizată, adaptând-o noului cod penal.

Partea introductivă formează obiectul acestui volum şi cuprinde chestiuni ce nu privesc conţinutul, substanţa, anatomia procedurii penale, ci se referă la elemente, raporturi externe, în afara procesului (caracterele procedurii penale sau ale dreptului procesual penal, raporturile sale, evoluţia sa istorică, interpretarea şi aplicarea legii de procedură penală). Astfel, nu este vorba de normele în sine, care disciplinează procesul penal, de instituţiile sale şi componenţa sa, de expunerea acestora, ci de raţiunea, rolul, caracterul, ambianţa procedurii penale şi de modul de funcţionare şi aplicare a respectivelor norme procedurale. Din „Partea introductivă” se cunosc regulile privitoare la legalitatea normei de procedură, la interpretarea şi aplicarea ei; aşa încât se zice, că dispoziţiunile, regulele din Partea introductivă sunt un fel de îndreptar, un fel de lege, sau un fel de constituţie a legii penale sau de procedură penală.

În „Partea introductivă” tratăm şi principiile fundamentale ale dreptului procesual penal şi sistemele procedurale penale, deci fundamentul ştiinţific al dreptului procesual penal.

Importanţa deosebită a „Părţii introductive” constă în faptul, că ea ne înfăţişează permanenţele, constantele dreptului procesual penal. Iar principiile şi sistemele sus amintite formează tezaurul dreptului procesual penal. Aceste constante şi aceste principii sau sisteme mai au şi o valoare, am putea zice, universală.
În tratarea materiei a trebuit să ţin seamă de cerinţele şi nevoile a diferite categorii de cititori: studenţi, doctoranzi, magistraţi şi avocaţi, precum şi alte cercuri de jurişti, şi să mă străduiesc a le satisface pe toate, după putinţă, în aceiaşi lucrare.

De aceea trebue să precizez chiar în acest loc, că pentru examenul de licenţă în drept nu se va cere întreaga materie din acest volum şi din volumele următoare, ci numai elementele fundamentale, care vor fi de altfel arătate la cursuri, prin indicarea capitolelor respective. Şi pentru acest examen, tot din acest volum se va putea învăţa şi materia „Părţii introductive” a Dreptului penal.

D-nii magistraţi, avocaţi şi alţi jurişti, vor putea găsi în această lucrare verificarea şi completarea cunoştinţelor lor.
Ţin să mai lămuresc, că nu fiecare volum din lucrarea noastră va avea indice alfabetic special, ci ultimul volum va cuprinde un indice alfabetic general, prin care se va putea arăta în mod concentric ramificaţiile problemelor în volumele lucrării noastre.

Cluj, la 8 Noemvrie 1946.

TRAIAN POP

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Traian Pop – Drept procesual penal. Partea introductivă. Vol. I şi II”

  1. Lazarescu spune:

    Buna ziua. Mai sunt disponibile? Multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *