François Furet – Trecutul unei iluzii

Trecut: e prima retrospectivă de proporţii de la implozia comunismului, apariţie rară în vidul de idei ce s-a instalat, de la năruirea Zidului din Berlin, în gândirea politică din Franţa. Până acum, nici unul din verbele legate de comunism nu putuse fi conjugat la trecut.

Iluzie: încă din prefaţă, autorul se explică. După el, comunismul n-a lăsat decât praful şi pulberea unor societăţi atomizate. Nu poate, în aceste condiţii, fi vorba de o istorie a comunismului, ci doar de „iluzia comunismului [care a durat] atâta timp cât Uniunea Sovietică i-a dat consistenţă şi viaţă“.

Idee, şi nu realitate, deoarece comunismul nu a alcătuit un tot, ci s-a prezentat sub două forme politice diferite: la putere, în Est, a rămas secret şi închis asupra lui însuşi, în timp ce în Vest, unde domnea doar în spirite, a fost public şi deschis.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *