Silvia Malaguzzi – Botticelli (Colecţia Adevărul)

Sandro Botticelli (1445-1510) deprinde meşteşugul picturii de la fratele său mai mare, Antonio, alături de care lucrează în atelierul unui aurar, apoi de unul dintre cei mai mari artişti ai vremii, Filippo Lippi. La sfârşitul uceniciei sale în atelierul acestuia, Botticelli creează deja numeroase opere, iconografii, precum Madona cu pruncul şi un înger sau Adoraţia Magilor, lucrare care îl face celebru. Despre aceasta din urmă, criticii au spus că elementele din opera lui Botticelli sunt atât de asemănătoare cu cele din opera lui Filippo Lippi, încât tabloul pare a fi început de maestrul însuşi. Dar lucrarea Adoraţia Magilor atestă şi legătura dintre pictor şi puternica familie de Medici, deoarece există numeroase asemănări între chipurile regilor-magi şi cele ale membrilor familiei de Medici.

În vara anului 1481, pictorul este chemat de Papa Sixtus al IV-lea la Roma pentru a realiza frescele Capelei Sixtine de la Vatican. Dintre cele zece episoade pe care papa le-a comandat artiştilor, Botticelli a pictat trei dintre ele şi cel puţin unsprezece portrete ale papilor poartă amprenta stilului său. Majoritatea lucrărilor sale, dintre care se remarcă multe chipuri de Madone, sunt cu temă religioasă, pictorul florentin rămânând în istoria artei drept o personalitate mistică, profund cultivată şi rafinată. La 65 de ani, cu o stare a sănătăţii precară, Botticelli – pictorul a cărui poreclă se trăgea de la sugestia corporalităţii sale („botticelli” înseamnă „butoiaş”) – se stinge din viaţă în condiţii materiale mizere, datorită incapacităţii de a folosi banii cu chibzuinţă.

Albumul-monografie, scris de Silvia Malaguzzi, analizează în profunzime opera pictorului Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, cunoscut de istoria artei sub numele de Sandro Botticelli. Unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii timpurii, Botticelli s-a născut în 1445 şi şi-a început ucenicia la vârsta de 14 ani.

A avut, ca toţi ceilalţi artişti ai acelei epoci, o educaţie completă, în atelierul călugărului şi pictorului de scene religioase, Fra Filippo Lippi. În timpul uceniciei, lui Filippo Lippi i s-a comandat, de către arhiepiscopul Ungariei, Vitéz János, o frescă la Ezstergom, ceea ce îi face pe istorici să se întrebe dacă nu cumva Botticelli a participat şi el la această lucrare.

La vârsta de 25 de ani, artistul avea deja propriul său atelier şi era recunoscut pentru stilul de a fi creat formele, cu un contur clar şi contraste slabe de lumină şi umbră care să nu dea impresia unor volume puternice.

Arta lui Botticelli se împărtăşeşte şi din realismul gotic, şi din umanismul Renaşterii, pe care îl preţuieşte în urma relaţiilor cu scriitorii şi filosofii epocii. De aici, rezultă un tip de frumuseţe pe care artistul Giorgio Vasari îl dădea drept exemplu de graţie, iar John Ruskin, vestitul istoric de artă englez din secolul al XIX-lea, îl aprecia pentru ritmul linear al compoziţiilor.

Din prima perioadă a creaţiei sale datează mai multe fresce, cea mai cunoscută fiind „Adoraţia magilor“.

Order Botticelli (Colecţia Adevărul) Preţ @ RON15,99

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *