S-a stins marea seducătoare a limbii române

UnknownNina Cassian a murit în SUA, cu doar şase luni înainte de împlini venerabila vârstă de 90 de ani. Născută în 1924 într-o familie de evrei din Galaţi, s-a remarcat de tânără cu vitalitate şi un şarm debordant. S-a căsătorit încă de la 18 ani cu prozatorul Vladimir Colin. La 24 de ani a devenit muza poetului Ion Barbu. Apoi a lui Nicolae Breban. O dragoste cu năbădăi cu Marin Preda i-a adus prestigiul de ibovnică pentru scriitori.

În tinereţe a fost atrasă de marxism.  A publicat peste 50 de cărți de poezie, eseuri și proză, și a inventat o nouă limbă poetică, limba şpargă. A fost o mare traducătoare. Beneficiind de o bursă Soros, încă din anii comunismului, a rămas în America. La New York s-a căsătorit cu Maurice Edwards, cel care a fost vreme de 40 de ani director artistic al Filarmonicii din Brooklyn.

„Pe marginea tavanului stau cercevelele./ Pe marginea cercevelelor stau perdelele./ Şi-aşa se-mpiedică priveliştea de sus în jos/ Până la covorul cu miros.// Sângeratul gât e un butuc/ Pentru glezne frânte. Unde duc,/ Fată goală, patimile noastre,/ Nesfârşit de primitive, caste?// Mult târziu, la ceasul douăzeci,/ Orologiul are-un cuc ucis./ Şi-a căscat fereastra nările ei reci/ Ca să intre Marele Plictis.”

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *