Gabriel Garcia Marquez – Povestea târfelor mele triste

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1982

De Alexandru Cristian

„pentru romanele și povestirile sale în care fantasticul și realul se îmbină într-o bogată lume imaginară ce reflectă viața și conflictele unui continent”.

A avea confirmarea că iubirea este cel mai sublim lucru este cel mai minunat cadou

de ziua ta. A avea confirmarea că ai dus o viaţă uşuratică fără sentimente este cel mai trist moment al vieţii unui om. A visa să iubeşti, chiar şi o noapte, este fascinant pentru un bătrân  de 90 de ani.

Povestea târfelor mele triste ( Memoria de mis putas tristes) este povestea unei vieţi pline de pasiune carnală. O noapte de iubire cu o fecioară este ultimul lucru pe care îl doreşte un bătrân ziarist. Toată viaţa lui a făcut dragoste fără dragoste. A urmărit să-şi împlinească destinul cu o fecioară frumoasă ca un înger şi ademenitoare ca un demon. Romanul lui García Márquez este romanul confirmării dragostei. Ultimul roman al lui Gabo este testamentul său către lume, dragostea este tot ceea ce mişcă în această lume chiar dacă de multe ori este neîmpărtăşită.

Realismul magic este împletit cu mitologia iubirii şi cu apariţia mitului androginului. Femeia şi bărbatul se pot reuni într-o fiinţă indiferent de vârstă şi de condiţie socială. Bătrânul ziarist devine obsedat de tânara visurilor sale încât va ajunge să devasteze universul iubirii lor. Această ultimă iubire îi dă acestui bătrân şansa de a trăi aproape un secol chiar dacă această durată de viaţă este metaforică şi ipotetică. Iubirea naşte viaţă şi confirmă moartea.

Sexul este consolarea care-ţi mai rămâne  când nu-ţi ajunge dragostea spune bătrânul care nu  a iubit până la această vârstă matusalemică pe nimeni. Un roman ireal, plin de vis şi de speranţă care ne confirmă un singur lucru efemeritatea omului pe acest pământ. Testament al marelui scriitor Povestea târfelor mele triste este un roman scris cu o repeziciune de fluviu aşa cum trece viaţa. O apă curgătoare este destinul omenirii.

Indiferent  ce vei face, mâine sau peste o sută de ani  vei fi mort pentru veşnicie ne avertizează Gabo. Indiferent cum va fi viaţa noastră aceasta merită trăită printr-un singur cuvânt iubire.

 

De acelaşi autor

Ochi de câine albastru

Order Povestea târfelor mele triste Preţ @ RON34,99

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

One Responseto “Gabriel Garcia Marquez – Povestea târfelor mele triste”

  1. Gabriel Garcia Marquez este unul din scriitorii mei preferati, prima carte am citit-o acum vreo 2 ani (chiar Povestea tarfelor mele triste) si cu fiecare carte scrisa de el ma indragostesc si mai tare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *