Cum se scrie un roman?

very-big-bookÎnainte de toate trebuie spus că nu există o formulă magică a scrierii de succes. Contururile proeminente vă dau direcţia acţiunii. Particularizaţi şi creaţi scene neimaginate încă. Poziţionaţi în timp povestea. Aveţi grijă să stabiliţi de la început cine este naratorul. Încercaţi să construiţi personaje memorabile. Nu prea multe, pentru că îngreunaţi cititul. Vedeţi să nu le pierdeţi pe drum.  Tehnicile de bază ale scrierii unui roman sunt simple:
1. Ideea de bază. Originală şi şocantă.
2. Întrebări
3. Conflictul.
4. Tema de bază.
5. Complotul.
6. Construcţia personajelor.
8. Schiţa acţiunii. Unde, cum, ce, de ce, când?
7. Cercetarea.
8. Ritmul.
9. Scrierea sinopsisului.
10. Depunerea manuscrisului.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

8 Responsesto “Cum se scrie un roman?”

  1. cosmin spune:

    eu cred ca pentru a scrie un roman ai nevoie in primul rand de initiativa si dupa aia ai nevoie de o idee,….dar in primul rand sa stii cum sa faci un personaj real,ca si cum ar face parte din viata ta de zi de zi si parca lai descrie prin actiunile lui sa ma rog ale lor.ai nevoie de putin talent dar cel mai importanta este initiativa

  2. SEBA spune:

    Cum se scrie un roman de calitate in ziua de astazi , poate ati vrut sa intrebati , domnilor!
    In primul rand iti trebuie talent , apoi multa munca , multa imaginatie , multe nopti pierdute , multa darzenie , si incapatanarea de a nu abandona-principalul imbold capcana. Si mult bun-simt si multe altele , ca nu incap aici. Bafta!

  3. CR11 spune:

    Mai intai de toate iti trebuie mult talent
    Munca multa si nopti pierdute, evident
    Un pic de nebunie – sa iesi din peisaj
    Multa ambitie sa iti creezi pasaj
    Prin rinduri de oameni ce nu te lasa
    Sa ajungi unde ti-e locul ,pe masa
    In loc de mincare , foi imprastiate
    Printre rinduri se pot citi idei uitate
    Ale unei minti ce iese din tiparul obisnuit
    Si cam atit pentru ca m-am saturat
    Si beatul pe care l-am ascultat
    Sa terminat , ce pacat , fiindca sunt bat
    De rimele ce bintuie al meu dement cap
    😀

  4. teo spune:

    Cum se poate scrie un roman ? In primul rand avand un mare bagaj de cunostinte,un imens bagaj de cunostinte despre literarura,gramatica si bun simt ! Dar peste toate mult talent ! Si imaginatie !

  5. mariflo spune:

    Buna ziua,am si eu o intrebare destul de serioasa.In anul acesta trebuie sa-mi scriu teza de licenta la jurnalism.As vrea sa scriu si un roman cam de 280 pagini ca sa am o mapa mai bogata .credeti ca pina la sfirsit de aprilie reusesc,sau este un risc.Si inca v-a trebui si redactat de catre un redactor!Am inceput deja sa scriu sunt la 5 pagini…multumesc pentru sfat!

  6. andreea spune:

    ganditiva si voi

  7. andreea spune:

    eu cred ca nu reusesti dar daca ai imaginatie buna si bogata poate poate 🙂

  8. Natya spune:

    Pentru mine e simplu…Am inceput a lectura,am citit vrio 3 romane si dupe aceia credca Dumnezeu mi-a dat asa talent si visez in forma de film, dar atit de interesant si niste idei minunate… si am inceput a scrie romane pe baza la ce visez….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *